Πομπηία: «Δωμάτιο σκλάβων» ανακάλυψαν αρχαιολόγοι

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 08:01
A- A A+

Σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι, λίγο έξω από την Πομπηία. Βρήκαν ένα δωμάτιο σε έπαυλη, όπου περιλαμβάνονται κρεβάτια και άλλα αντικείμενα, τα οποία ρίχνουν φως στις συνθήκες διαβίωσης των σκλάβων στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, που καταστράφηκε έπειτα από την έκρηξη του Βεζούβιου.

Το δωμάτιο έχει συντηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση, περιλαμβάνει τρία ξύλινα κρεβάτια και μια σειρά άλλων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων αμφορείς, κεραμικές κανάτες και ένα δοχείο νυκτός.

Το «δωμάτιο των σκλάβων» βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκε νωρίτερα φέτος ένα τελετουργικό άρμα κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας βίλας στη Τσίβιτα Τζουλιάνα, σε απόσταση 700 μέτρων βόρεια των τειχών της αρχαίας Πομπηίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, «αυτή η νέα σημαντική ανακάλυψη εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της αρχαίας Πομπηίας, ιδιαιτέρως για μια κοινωνική τάξη για την οποία λίγα είναι γνωστά».

Βάσει του αρχαίου ρωμαϊκού νόμου, οι σκλάβοι θεωρούνταν  ιδιοκτησία και δεν τους αναγνωριζόταν νομική ατομικότητα.

Δύο από τα κρεβάτια ήταν μήκους 1,7 μέτρων, ενώ το τρίτο ήταν 1,4 μέτρων, στοιχεία που υποδεικνύουν πως το δωμάτιο ενδεχομένως χρησιμοποιείτο από μια μικρή οικογένεια σκλάβων, σύμφωνα, πάντα,  με τον υπουργό Πολιτισμού.

Το δωμάτιο, 16 τετραγωνικών μέτρων, με ένα μικρό παράθυρο ψηλά, χρησίμευε, επίσης, ως αποθηκευτικός χώρος, καθώς βρέθηκαν οκτώ αμφορείς τοποθετημένοι στις γωνίες του.

Προτεινόμενα για εσάς