Ιστορικό βενζινάδικο - διατηρητέο μνημείο, μέσα από τον φακό του David Altrath

Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 10:03
David Altrath
A- A A+

Μετά τους σταθμούς του μετρό της Στοκχόλμης που φωτογράφισε πέρυσι, ο David Altrath έστρεψε φέτος τον φακό του σε ένα από τα σημαντικότερα φονξιοναλιστικά αρχιτεκτονήματα: το βενζινάδικο στο Skovshoved, βορείως της Κοπεγχάγης, που σχεδίασε ο θρυλικός Δανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Arne Jacobsen και το οποίο άρχισε να εξυπηρετεί το 1936.

Το βενζινάδικο, το οποίο ακόμη και σήμερα λειτουργεί, βρίσκεται στον κύριο αυτοκινητόδρομο που ακολουθεί την ακτογραμμή, μεταξύ Κοπεγχάγης και Bellevue. Το σχέδιο του Jacobsen περιλαμβάνει ένα τσιμεντένιο κουτί καλυμμένο με πλακάκια Meissen και ένα στέγαστρο σε σχήμα έλλειψης, χάρη στο οποίο το βενζινάδικο κέρδισε το προσωνύμιο «paddenhatten» (μανιτάρι). Το τσιμεντένιο στέγαστρο στηρίζεται σε μία μόνο κολώνα και καλύπτει όλο τον μπροστινό χώρο, προσφέροντας σκιά και προστασία από τη βροχή στους οδηγούς.

Αρχικά κατασκευάστηκε ως πρωτότυπο για την Texaco. Σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο και έχει αποκατασταθεί από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά, τη δεκαετία του 1930. Το 2002, το γραφείο Dissing+ Weitling Architects αποκατέστησε με λεπτομέρεια την αρχιτεκτονική δομή-ορόσημο, σε συνεργασία με τον δήμο Gentofte. Οι αντλίες εξακολουθούν να τροφοδοτούν τα διερχόμενα τροχοφόρα, αλλά στο κτίσμα στεγάζεται πλέον το παγωτατζίδικο «Oliver's Garage».

Ο David Altrath τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες  στο τέλος του φετινού Αυγούστου, καθ’ οδόν από το σπίτι του στο Αμβούργο προς τη βόρεια Νορβηγία. Ο φακός του κατέγραψε λεπτομέρειες του σχεδίου του Arne Jacobsen και το κτίσμα παρουσιάζεται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Προτεινόμενα για εσάς