Κάρμεν Ρουγγέρη: «…κάποιος, […] να ανοίξει τις πόρτες της Επιδαύρου και στα παιδιά»

«Οι άθλοι του Ηρακλή» || Christmas Theater - Ο Μικρός Πρίγκιπας» || Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 10:03
A- A A+

Η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει τις παιδικές παραστάσεις «Οι άθλοι του Ηρακλή» στο Christmas Theater [κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου, λεωφ. Βεΐκου 139] και «Ο Μικρός Πρίγκιπας» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης [Πειραιώς 206, Ταύρος].
Η αγαπημένη ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις  μάς μιλά για τα έργα αυτά,  αλλά και για όσα  βλέπει μέσα στα μάτια των παιδιών.

Φέτος,  παρά τις δυσκολίες της εποχής έχετε παρουσιάσει δύο θεατρικές παραγωγές για παιδιά αλλά και για όλη την οικογένεια· μιλήστε μας γι’ αυτές.

« “Οι άθλοι του Ηρακλή” -Είναι ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων. Όταν τα παιδιά βλέπουν να ζωντανεύουν ο Ηρακλής και οι άθλοι του, μπροστά στα μάτια τους, μαγεύονται κυριολεκτικά. Η παράσταση μελετημένη, τεκμηριωμένη, πλημμυρισμένη από παραδοσιακές μελωδίες, έχει σκοπό να διδάξει, να διασκεδάσει και πάνω απ’ όλα να δώσει στα παιδιά να καταλάβουν το μεγαλείο της ελληνικής μυθολογίας. Η επιτυχία της παράστασης είναι τόσο μεγάλη -2.000 θεατές σε κάθε παράσταση, ώστε προστέθηκαν και άλλες ημερομηνίες.

“Ο Μικρός Πρίγκιπας” - Είναι ακριβώς το αριστούργημα του Εξυπερύ, δοσμένο με απόλυτο σεβασμό προς τον αρχικό δημιουργό. Η ματιά η δική μου δεν είναι τίποτα άλλο, από το να βγάλει στην επιφάνεια τους “θησαυρούς” που έχει μέσα του καλά κρυμμένους ο Εξυπερύ, ώστε να το καταλάβουν, όσο γίνεται περισσότερο τα παιδιά.»

Στον «Μικρό Πρίγκιπα»,  σκηνοθετεί το έργο μαζί με εσάς η κόρη σας, Χριστίνα Κουλουμπή –που υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια  αλλά και πρωταγωνιστεί. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας.

«Είναι μια απόλαυση η συνεργασία μου μαζί της. Ανταλλάσσουμε γνώσεις, γνώμες. Είναι πολύτιμη και ανανεωτική η δική της ματιά. Έχει όραμα και καμαρώνω όταν με παρασύρει και με πείθει να το ακολουθήσω.»

Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τις παραστάσεις που παρουσιάζετε κάθε χρόνο;

«Διαλέγω πάντα έργα με θησαυρούς. Έργα που έχουν κάτι να πουν, που αν γίνουν θέατρο θα μπορούν να κάνουν τους θεατές μας πιο πλούσιους όταν φεύγουν από την παράσταση.»

Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να ακολουθήσει κάποιος νέος/νέα τον δρόμο της τέχνης; Υπάρχει αξιοκρατία, κατά την γνώμη σας, στην επιλογή νέων καλλιτεχνών στον χώρο του θεάτρου;

«Όχι, δεν πιστεύω ότι υπάρχει πάντα αξιοκρατία.  Όπου υπάρχει όμως, η επιτυχία είναι σίγουρη.»

Η περίοδος που διανύουμε λόγω covid, κατά πόσο έχει επηρεάσει αρνητικά ή θετικά το θέατρο;

«Αναμφισβήτητα έχει κάνει κακό στο θέατρο από τη μια·  από την άλλη, η έλλειψή του έχει κάνει πολλούς να καταλάβουν την αξία του.»

Ποια είναι η γνώμη σας για όλα όσα ακούγονται και γράφονται σχετικά με τις καταγγελίες βίας και εκφοβισμού που έχουν κατατεθεί για τον χώρο του θεάτρου;

«Είναι πολύ δυσάρεστα όλα αυτά. Ας ελπίσουμε, όμως, ότι η δημοσιοποίησή τους θα φέρει θετικά αποτελέσματα, ώστε να σταματήσουν όλα αυτά που γίνονται.»

Θα απολαύσουμε κάποια παράστασή σας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σε περιοδεία;

«Όλα εξαρτώνται από την πανδημία. Σκοπεύουμε να κάνουμε περιοδεία το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά. Μας έχει λείψει, για να πούμε την αλήθεια.»

Ποια είναι τα σχέδια σας για την επόμενη θεατρική σεζόν;

«Ήδη στις παραστάσεις μας, προτείνουμε τρεις τίτλους παραμυθιών, για να ψηφίσουν τα παιδιά τι θέλουν να δουν. Μέχρι στιγμής, το “Παραμύθι χωρίς όνομα” βγαίνει πρώτο και με διαφορά.  Για κείνο που μπορώ σίγουρα να μιλήσω αυτή τη στιγμή, είναι ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το Christmas Theater, ανεβάζοντας την “Οδύσσεια” του Ομήρου -το παραμύθι των παραμυθιών, σε μια μεγάλη παραγωγή όπως της αξίζει».

Λίγα λόγια για τα βιβλία σας,  που απευθύνονται στους μικρούς μας αναγνώστες;

«Οι τίτλοι μας είναι ήδη 40. Και για πρώτη φορά διανέμονται σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία μας είναι: “Ο μικρός πρίγκιπας με την ματιά της Κάρμεν Ρουγγέρη”, “Τα παραμύθια του παππού”, “Ο Ηρακλής και οι άθλοι του”, “Ο μαγικός αυλός”, “Παραμύθι χωρίς όνομα”, “Ένα κορίτσι στο παράθυρο”.

Τα βιβλία μας μπορούν να τα προμηθευτούν από τα θέατρο που παρουσιάζονται οι παραστάσεις μας ή από το site μας: www.karmenrouggeri.gr» 

Διαβάζουμε ότι όνειρό σας είναι να παρουσιάσετε μια παράσταση στην Επίδαυρο. Πώς το βλέπετε; Θα γίνει πραγματικότητα;

«Έχω κάνει πρόταση στο Φεστιβάλ, με σύνθημα “Μια  Επίδαυρο γεμάτη παιδιά”. Μέχρι στιγμής, συναντώ μόνο κλειστές πόρτες. Μου κάνει, πραγματικά, εντύπωση, γιατί κανένας διευθυντής        Φεστιβάλ, δεν ενδιαφέρεται για παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά. Κανείς δεν έχει την εξυπνάδα να καταλάβει ότι τα παιδιά μας είναι το μέλλον της χώρας μας. Και ότι δικαιούνται κι αυτά μια δική τους παράσταση, φτιαγμένη με αγάπη και σεβασμό, σ’ αυτό το μοναδικό θέατρο. Επί Νίκου Κούρκουλου στο Εθνικό και Λουκά Καρυτινού στη Λυρική, γεμίζαμε το Ηρώδειο με 5.500 θεατές σε κάθε παράσταση. Κάναμε έξι παραστάσεις κάθε καλοκαίρι. Τρεις με το Εθνικό Θέατρο και τρεις με τη Λυρική Σκηνή. Όταν στο Christmas Theater, μέσα σε 20 παραστάσεις, σε καιρό πανδημίας, είχαμε 35.000 θεατές, δεν καταλαβαίνω την άρνηση. Ελπίζω κάποτε, κάποιος, να καταλάβει και να τολμήσει να ανοίξει τις πόρτες της Επιδαύρου και στα παιδιά.»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς