«Θύελλα» στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Σύγκρουση κορυφής στη συζήτηση που διεξήχθη σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022 11:00
UPD:20:03
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν γνώριζε «για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός δημοσιογράφου» και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. 

«Τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «είναι σε πανικό και αυτό δεν κρύβεται». 

Κ. Μητσοτάκης: Ένα ολίσθημα δεν μηδενίζει το έργο της ΕΥΠ 

INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανοίγοντας τον κύκλο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην πρωτολογία του την ανάγκη να μην παραλύσει η ΕΥΠ με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία της, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο. «Τίποτε δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση έναν πολύτιμο βραχίονα του κράτους. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να παραλύσει μία σημαντική κρατική δομή» ανέφερε.

Υπενθύμισε ακόμη πως «όταν πληροφορήθηκα την νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχτώ πως ήταν λάθος» και «ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την ΓΓ του πρωθυπουργού και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, είπε: «εγώ διαχώρισα την θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών εσείς επιμένετε να κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο».. ««Πάει πολύ όμως, κ. Τσίπρα εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας, για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας πέμπτος που είναι παρών, ο κ. Βαρουφάκης».

Κάλεσε επίσης τον Ν. Ανδρουλάκη αν θεωρεί παράνομη την επισύνδεση να προσφύγει στα δικαστήρια. 

Αλ. Τσίπρας: Υπόλογος ο πρωθυπουργός

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον εγκάλεσε πως είναι προσωπικά υπόλογος για παρακολούθηση των πολιτικών του αντιπάλων και τον κάλεσε να δώσει μία απάντηση στο γιατί παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη, ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφαλείας που επικαλείται.

«Δεν μπορεί να κρύβετε πίσω από το τείχος του ψεύδους που έστησαν οι πιο στενοί του συνεργάτες». «Η ευθύνη σας ανήκει αποκλειστικά και ολοκληρωτικά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 

«Είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι νόμιμο ο πρωθυπουργός μιας χώρας να παρακολουθεί τους πολιτικούς αντιπάλους του για λόγους εθνικής ασφαλείας; Και ποιος θα το κρίνει αυτό; Πρέπει να απαντήσετε: Γιατί παρακολουθούσατε τον Ευρωβουλευτή και τότε υποψήφιο πρόεδρο του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος. Είστε υποχρεωμένος να δώσετε μία απάντηση, ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας; Είναι πράκτορας ο κ. Ανδρουλάκης; Είναι ο επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. 

Μ. Κατρίνης: Θεσμική εκτροπή οι ενέργειες της κυβέρνησης - Ο κ. Ανδρουλάκης δεν εκβιάζεται

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ συνιστούν θεσμική εκτροπή και καταφέρουν ισχυρό πλήγμα στη Δημοκρατία μας» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δεν εκβιάζεται και δεν είναι βολικός εταίρος, ούτε για εσάς κ. Μητσοτάκη, ούτε και για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να παριστάνει τον τιμητή μετά από όσα έγιναν επί διακυβέρνησής τους» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να απαντήσει «ποιοι άλλοι πολιτικοί παρακολουθούνταν». «Και σήμερα δια χειλέων πρωθυπουργού ακούσαμε ότι κανείς δεν εξαιρείται. Μπορεί δηλαδή να παρακολουθούνται πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες. Αναρωτιομαστε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Δημοκρατία» συνέχισε.

«Ποιοι άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημοσίου βίου παρακολουθούνταν; Έχετε απάντηση σε αυτό το ερώτημα; Γιατί σε όλα τα άλλα ερωτήματα που έχουν τεθεί δεν έχουν απαντηθεί. Δεν ξέρετε κ. Μητσοτάκη, δεν ρωτήσατε να μάθετε;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Υπογράμμισε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής «θα επικεντρωθεί στα πραγματικά περιστατικά και θα αναζητήσει με κάθε τίμημα την αλήθεια ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες. Αυτό θα γίνει άμεσα πριν τις εθνικές εκλογές για να γνωρίζει ο λαός τι έγινε».

«Αυτή η παράταξη είναι εδώ για να σας πει ένα 'όχι' στις μεθοδεύσεις σας κ. Μητσοτάκη» συνέχισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «για ποιο λόγο παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη».

Δ. Κουτσούμπας: Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα ξεφύγετε

«Αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφύγετε για το σκάνδαλο των υποκλοπών είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για «προσωπικές ευθύνες» του Κ. Μητσοτάκη.

«Είστε βαθιά γελασμένος αν νομίζετε ότι με υποκριτικές συγγνώμες, τις παραιτήσεις συνεργατών σας και έωλα επιχειρήματα περί επιχειρησιακής αστοχίας θα απαλλαγείτε από τις προσωπικές σας ευθύνες» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη και διερωτήθηκε «Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός που έχει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ μπορεί τόσο εύκολα να λέει 'δεν ήξερα, δεν άκουσα'».

«Πόσο ακόμη θα γελοιοποιείστε με το να λέτε κάτι τη μια μέρα και να το αναιρείτε την επόμενη;» συνέχισε, και έκανε λόγο για «πλαίσιο που δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων» σημειώνοντας πως «όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του».

Παρατήρησε ακόμη πως έναν μήνα τώρα «όχι μόνο δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για αυτό το σάπιο αντιθεσμικό πλαίσιο, αλλά όλοι σας καταβάλλετε προσπάθειες για να το αφήσετε στο απυρόβλητο. Καμία αναφορά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στα ΣΥΡΙΖΑ, που άρπαξε την ευκαιρία για να στήσει το σκηνικό μιας κάλπικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ.».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης καταθέστε πρόταση δυσπιστίας

Οι αντεγκλήσεις δεν έλειψαν και από τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών. Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «κανένας πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιον ακούει η ΕΥΠ» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν ο ίδιος γνώριζε ποιος παρακολουθείτο όταν ήταν στην πρωθυπουργία, να το πει ανοιχτά. Απαντώντας στις σχετικές αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε παράλληλα ότι η Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι «ενωμένη και συμπαγής» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Αλ. Τσίπρας: Τη δυσπιστία του λαού την έχετε δεδομένη

«Κύριε Μητσοτάκη τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα η δυσπιστία αυτή θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής, σε ψήφο απαλλαγής της δημοκρατίας μας από τις καθεστωτικές σας πρακτικές. Μη στεναχωριέστε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην αναφορά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ​στη δευτερολογία του.

«Είστε σε πανικό και δεν κρύβεται. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Εάν έχετε έστω και ένα στοιχείο, να πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», τόνισε. 

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Επί ημερών σας έγιναν 54.000 επισυνδέσεις - Τις κοιτάξατε μία-μία;

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τριτολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε πως «έχουμε βασική διαφορά ερμηνείας του Συντάγματος. Οφείλω να καταθέσω τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος του 1974, ο νόμος 22.25, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο για άρση του απορρήτου για λόγους ασφαλείας. Αν ήθελε εξαίρεση βουλευτών, αυτό θα μνημονευόταν στο σχετικό νόμο» ανέφερε.

«Υπάρχει ζήτημα ουσιαστικό διάκρισης. Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από δυνατότητα παρακολούθησης για θέματα εθνικής ασφάλειας αλλά πρέπει για πολιτικά πρόσωπα να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη» είπε και συμπλήρωσε: «Είπατε κ. Τσίπρα ότι επί των ημερών σας δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού. Μετά είπατε δεν έδωσα εγώ εντολή. Μέτρησαν τις επσυνδέσεις που έγιναν επί των ημερών σας. Ήταν 54.000. Μία-μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Εγώ δεν γνώριζα καμία».

«Κάνατε κάποιες αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα: «Στην περίπτωση Κουκάκη, δεν τον γνωρίζω, και στην έρευνα που έκανε και την οποία θέλαμε να παρεμποδίσουμε και ενδεχόμενα σκάνδαλα. Το λέτε εσείς αυτό» είπε και ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Γιατί αφήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα από τη στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές μετά το 2019; Για να ψηφίσετε το νέο ποινικό κώδικα. Και μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων που κρατήσετε τη βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιους» κατέληξε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή