Αφγανιστάν: Έκρηξη σε τζαμί στην Χεράτ - Νεκρός ιμάμης και 14 πολίτες

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 13:12
UPD:13:53
Reuters
A- A A+

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα έξω από ένα τζαμί στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας προβεβλημένος ιμάμης που πρόσκειται στους Ταλιμπάν, αλλά και άμαχοι, ανακοίνωσε η αστυνομία και μετέδωσε το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, το TOLOnews.

Οι αρχές κάνουν λόγο για επίθεση.

"Ο Μουτζίμπ Ραχμάν Ανσάρι, μαζί με κάποιους από τους σωματοφύλακές του και αμάχους, σκοτώθηκαν καθ'οδόν προς το τέμενος", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Χεράτ, ο Μαχμούντ Ρασόλι, χωρίς να αναφέρει αριθμό θυμάτων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι έχουν βελτιώσει την ασφάλεια στη χώρα από τότε που ανέλαβαν την εξουσία πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις, κάποιες εκ των οποίων είχαν στόχο κατάμεστα τζαμιά στη διάρκεια της προσευχής.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων και για κάποιες από αυτές την ευθύνη έχει αναλάβει ένας τοπικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εξέφρασε μέσω Twitter "θερμά συλλυπητήρια" για τον θάνατο του Ανσάρι και τόνισε ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν.

Ο Μουτζίμπ Ραχμάν Ανσάρι είχε μιλήσει πολύ θετικά για τους Ταλιμπάν σε μια πολυπληθή συγκέντρωση που είχε διοργανώσει το κίνημα στα τέλη Ιουνίου και είχε καταδικάσει όσους ήταν εναντίον τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την έκρηξη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενες επιθέσεις σε τζαμιά, την ευθύνη έχει αναλάβει η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά επιθέσεων εναντίον θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, στη σημερινή επίθεση, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης. 

Το τέμενος Χεράτ προσελκύει οπαδούς του σουνιτικού Ισλάμ, του κυρίαρχου ρεύματος στο Αφγανιστάν που ακολουθείται και από τους Ταλιμπάν. Από την ώρα που το Αφγανιστάν πέρασε στους Ταλιμπάν, το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε πολλά τζαμιά σε επιθέσεις αυτοκτονίας, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, με επίκεντρο τους σιίτες μουσουλμάνους. 

Οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους είναι επίσης σουνίτες και σύμφωνα με την ιδεολογία τους, οι Σιίτες θεωρούνται «άπιστοι». 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Washington Post 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή