Στάση εργασίας στο υπουργείο Πολιτισμού

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 16:46
UPD:16:46
A- A A+

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αρχαιότητες της συλλογής L. Stern και το σχετικό σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, πραγματοποίησαν νωρίτερα οι αρχαιολόγοι, εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και οι συντηρητές αρχαιοτήτων.

«Ήταν χρέος μας να μην είμαστε σήμερα στα γραφεία μας, επειδή η συμφωνία που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή καταργεί στην ουσία κι εμάς, ειδικά την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού η οποία χειρίζεται για πολλά χρόνια, με βάση τον αρχαιολογικό νόμο και με μεγάλη επιτυχία, υποθέσεις επαναπατρισμών» τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Και πρόσθεσε ότι «η υπουργός Πολιτισμού επέλεξε όμως τους συνομιλητές της, τον πολυεκατομμυριούχο συλλέκτη Λέοναρντ Στερν, αποδεδειγμένα αποδέκτη ευρημάτων αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης που έχει κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλίες, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της οικογένειας Γουλανδρή, αλλά όχι την γενική διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ».

Από την πλευρά του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο γραμματέας του Συλλόγου, Στάθης Γκότσης, επεσήμανε ότι «σε έγγραφο που απέστειλε σήμερα στην υπουργό Πολιτισμού η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναφέρει ότι οι υπηρεσίες δεν γνώριζαν τίποτε για τη συμφωνία, υπενθυμίζοντας παράλληλα ποιος είναι ο νόμιμος τρόπος, με βάση τον αρχαιολογικό νόμο, να χειριζόμαστε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, κατοχών και συλλεκτών». Στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων.

Προτεινόμενα για εσάς