«1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 13:58
UPD:13:58
A- A A+

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης «1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες» που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας». Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη και το περιοδικό «Αρμενικά».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, αναφέρθηκε στην  σημασία που είχε η εγκατάσταση των Αρμενίων στους προσφυγικούς συνοικισμούς  και το ρόλο που έπαιξε στην ανασυγκρότηση της πόλης. Ενέταξε την έκθεση στις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αναφέροντας πως σε συνδυασμό με την προηγούμενη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης ολοκληρώθηκε η απόδοση τιμής στην αρμενική κοινότητα της πόλης. 

Ο κ. Αγκόπ Χανικιάν, μέλος της συντακτικής ομάδας του Περιοδικού «Αρμενικά»
καταδίκασε την αιφνίδια εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία και μίλησε για το κοινό νήμα που την συνδέει με την ιδεολογία που προκάλεσε την Αρμενική Γενοκτονία και τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η πολιτική και η θρησκευτική ηγεσία της ελληνοαρμενικής κοινότητας, πολιτειακοί εκπρόσωποι, διακεκριμένοι επιστήμονες, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρμενικών και τοπικών πολιτιστικών, αθλητικών και φιλανθρωπικών σωματείων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν παραδοσιακά αρμενικά και μικρασιατικά τραγούδια με την ευγενική συμμετοχή του Ελληνοαρμένιου συνθέτη Μιράν Τσαλικιάν (πιάνο, μπουζούκι) και των μουσικών Βαχάν Γκαλστιάν (doudouk), Κώστα Σπηλιόπουλου (κιθάρα), Χρήστου Μπινιάρη (ερμηνευτής), Μαρίας Ρουμάνη (ερμηνεύτρια).

 

Από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού «Αρμενικά» επιλέχθηκαν για την έκθεση 130 φωτογραφίες που καλύπτουν κυρίως την περίοδο 1922-1940, καθώς επίσης εκδόσεις, εφημερίδες και κειμήλια των αρχών του 20ού αιώνα. Σε καμία άλλη περίοδο η ιστορία των Ελλήνων και των Αρμενίων δεν υπήρξε τόσο κοινή όσο από τη Μικρασιατική Καταστροφή κι έπειτα. Διωγμένοι οριστικά από τον πατρογονικό τόπο λίγα χρόνια μετά τη Γενοκτονία, χιλιάδες Αρμένιοι πρόσφυγες, με πολλά ορφανά ανάμεσά τους, έφθασαν στην Ελλάδα, που τους δέχθηκε ως αδελφό λαό. Εγκατεστημένοι σε προσφυγικούς συνοικισμούς δίπλα στους Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες, ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή το έργο της ανασυγκρότησης με γνώμονες τη διαφύλαξη της αρμενικής γλώσσας και παράδοσης, την αρμονική συνύπαρξη και την κοινωνική πρόοδο. Φορείς και οι ίδιοι ενός μακραίωνου πολιτισμού, δημιουργικοί και άοκνοι, οι Αρμένιοι κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσουν σπουδαίο έργο στους τομείς της εκπαίδευσης, της θρησκείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού θεμελιώνοντας μια νέα ζωή για την προσφυγική αρμενική κοινότητα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ

«ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ»

Ραιδεστού 32,  Νίκαια

Τηλ.: 210 4913588

 

Διάρκεια έκθεσης:  14 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2022 

Ωράριο λειτουργίας:  Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή  10:00-14:00   
Πέμπτη  17:00-20:00

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.

Προσυνεννόηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχολικών ομάδων:

στο 210 4913588, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 09.00-13.00

Ξεναγήσεις για το κοινό 

Πέμπτη, 18.30 (από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου)

Κυριακή, 12.00: 18 Σεπτεμβρίου, 2 Οκτωβρίου, 16 Οκτωβρίου, 30 Οκτωβρίου, 13 Νοεμβρίου

Για ξεναγήσεις ομάδων απαιτείται προσυνεννόηση

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV