Επιθεώρηση Εργασίας: Τι «έδειξαν» οι πρόσφατοι 1.700 έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κλάδου διανομής 

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 19:13
UPD:21:11
Shutterstock
A- A A+

Εντείνονται οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας σε επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς, λόγω της ύπαρξης ενδείξεων για αυξημένη παραβατικότητα στον εν λόγω κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασίας πραγματοποίησαν πανελλαδικά κατά την περίοδο 29 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου 2022 ελέγχους σε επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς, πέραν των προγραμματισμένων ελέγχων. Συνολικά, διενεργήθηκαν 1.700 έλεγχοι.

Κατά τους συγκεκριμένους ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικές με αδήλωτη εργασία, μη τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας, μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών και μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας. Αυξημένη έμφαση δόθηκε στο θέμα της καταβολής της πρόσθετης αμοιβής15% για τη χρήση και συντήρηση του δικύκλου των διανομέων, καθώς και σε γενικότερα ζητήματα συντήρησης του εξοπλισμού.

Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν τα ακόλουθα:

  • Σε 19 διανομείς δεν είχε καταβληθεί η πρόσθετη αμοιβή 15% για τη χρήση και συντήρηση του δικύκλου.
  • 14 εργαζόμενοι βρέθηκαν να εργάζονται αδήλωτοι.
  • Για 117 εργαζόμενους υπήρχαν παραβάσεις στην τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας.

Συνολικά για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας πρόστιμα ύψους 373.150 ευρώ.  

Η Επιθεώρηση Εργασίας δηλώνει πως θα συνεχίσει  να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων, αλλά και των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή