Αλ. Τσίπρας: «Ο χώρος της Αριστεράς ηττήθηκε αλλά δεν θα καταστραφεί»

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009 18:43
UPD:18:46
A- A A+

Ο χώρος της Αριστεράς μπορεί να ηττήθηκε αλλά δεν πρόκειται να καταστραφεί, τόνισε κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν καταστράφηκε όταν είχε ποσοστά κάτω του 2% και δεν καταστράφηκε γιατί τον χώρο αυτόν τον είχε και τον έχει ανάγκη η κοινωνία», πρόσθεσε.

Α. Τσίπρας: O ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον

Α. Τσίπρας: O ΣΥΡΙΖΑ έχει μέλλον

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όπως είπε το παιχνίδι έχει στρωθεί στο συντηρητικό στρατόπεδο στο οποίο βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι το μόνο αντίβαρο σε αυτή την πραγματικότητα είναι η πολιτική του ΣΥΝ.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, σημείωσε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η ήττα στις ευρωεκλογές αλλά το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας τις εθνικές εκλογές και μια πιθανή νέα ήττα δεν θα αφορά μόνο την ηγεσία, αλλά όλους.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος σημείωσε ότι θύμιζε «Βαβυλωνία αυτό που εξέπεμπε προς τα έξω», ενώ αναφορικά με το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, δήλωσε ότι η ανάδειξη των ευρωβουλευτών, κυρίως του ΣΥΝ, έγινε με βάση το καταστατικό που δεν αμφισβήτησε κανείς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος, ενώ για τις οργανωτικές δυσλειτουργίες του ΣΥΝ επεσήμανε ότι χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των στελεχών το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Για την λειτουργία των τάσεων διερωτήθηκε αν είναι ρεύματα ιδεών ή μηχανισμοί και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά την προεκλογική περίοδο που τα μέλη του κόμματος αγωνίζονταν «στην Κουμουνδούρου επικρατούσε σιωπή».

Κύριο χαρακτηριστικό της διήμερης συζήτησης ήταν η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων του ΣΥΝ, της Ανανεωτικής Πτέρυγας και του Αριστερού Ρεύματος με φόντο το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Ανανεωτική Πτέρυγα και με το κείμενο που είχε καταθέσει ζητούσε αλλαγή πολιτικής, ενώ το Αριστερό Ρεύμα αντέτεινε ότι αλλαγή πολιτικής συντελείται στα συνέδρια και υπερασπίστηκε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε κοινή δήλωση δέκα νομαρχιακών επιτροπών του Συνασπισμού που επισημαίνουν ότι η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή έγινε σε αρρωστημένο κλίμα, επικρίνουν την λειτουργία των τάσεων και ζητούν από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Λαφαζάνης, από την πλευρά του, επέκρινε την Ανανεωτική Πτέρυγα γιατί ενώ ζητά αλλαγή πολιτικής δεν θέλει συνέδριο, ενώ έκανε λόγο και για διγλωσσία των στελεχών της.

Ο κ. Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη καθαρή ήττα και ζήτησε αλλαγή πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη. Σημείωσε δε ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας ούτε ανατροπής των αποφάσεων του συνεδρίου, αλλά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να είναι πρόεδρος του κόμματος χωρίς ομηρίες και κηδεμονίες.

Δ. Παπαδημούλης: O Αλέξης να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος

Δ. Παπαδημούλης: O Αλέξης να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος

Τέλος, ο απερχόμενος Γραμματέας Νίκος Χουντής απέκρουσε τις αιτιάσεις και του Λεωνίδα Κύρκου για το ευρωψηφοδέλτιο λέγοντας ότι ο ίδιος κρατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του ιστορικού ηγέτη μετά το εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή