«Εντός των ορίων στατιστικού σφάλματος» τα exit polls της 7/6

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 10:33
A- A A+

Ικανοποιητική κρίνει τη λειτουργία των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς. Ειδικά όσον αφορά τα exit-polls, αναγνωρίζεται ότι οι εκτιμήσεις που έγιναν ήταν λιγότερο επιτυχείς, αλλά εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος, ενώ διευκρινίζεται ότι «η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, που είχε αναδειχθεί ως το διακύβευμα των ευρωεκλογών, δεν είναι μετρούμενο, αλλά παράγωγο μέγεθος με πολλαπλάσιο στατιστικό σφάλμα».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

«• Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο για τη διενέργεια ερευνών και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με φαινόμενα που εμφανίζονται για πρώτη φορά, οι δημοσκοπήσεις λειτούργησαν πολύ ικανοποιητικά εντοπίζοντας και επισημαίνοντας, πέρα από την καταγραφή της δυναμικής των πολιτικών κομμάτων, αυτές ακριβώς τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις που αναδείχθηκαν έντονα κατά την εκλογική διαδικασία : το μεγάλο ποσοστό αποχής, την είσοδο νέου πολιτικού σχηματισμού «Οικολόγοι-Πράσινοι» στην Ευρωβουλή, την άνοδο της εξωσυστημικής ψήφου, την τάση ανόδου του ΛΑΟΣ, την πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ.

Όλες οι ανωτέρω τάσεις επισημάνθηκαν με ακρίβεια από το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν κατά την προεκλογική περίοδο.

• Η κατάργηση της 15νθήμερης απαγόρευσης, που τοποθετούσε την χώρα μας στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να είναι ίσως η τελευταία στην Ευρώπη με περιορισμούς στην ενημέρωση των πολιτών και στη διακίνηση της πληροφορίας, λειτούργησε κατά την γνώμη μας πολύ θετικά καθώς οι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη έγκυρα ενημερωμένοι και όχι σε ένα περιβάλλον όπου οργιάζουν οι φήμες και η παραπληροφόρηση, πράγμα που συνέβαινε στο παρελθόν.

• Τα Exit-Polls στην πλειοψηφία τους κατέγραψαν στα όρια του στατιστικού σφάλματος τα ποσοστά των κομμάτων. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, που είχε αναδειχθεί ως το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, δεν είναι μετρούμενο αλλά παράγωγο μέγεθος με πολλαπλάσιο στατιστικό σφάλμα. Ως προς το μέγεθος αυτό οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ήταν λιγότερο επιτυχείς αλλά εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος που όπως αναφέρθηκε προηγουμένως είναι μεγάλο.

Με πλήρη επίγνωση των ορίων των επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιούμε και του γεγονότος ότι το δημοσκοπικό προϊόν καλείται να λειτουργήσει και σε δημοσιογραφικό και τηλεοπτικό χρόνο, αναλαμβάνουμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια συνεχούς επικοινωνίας και υπενθύμισης όχι μόνο των δυνατοτήτων αλλά και των περιορισμών των εργαλείων μας.

Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι βάσει του Νόμου 3603/07 λειτουργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων με αρμοδιότητα ελέγχου οποιασδήποτε καταγγελίας σχετικά με τη διενέργεια και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.»

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή