Γ. Παπανδρέου: Νίκη - ανατροπή του πολιτικού σκηνικού

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 09:34
A- A A+

Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο θα μιλήσει το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντάται στην Πάρνηθα με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών φορέων, μέλη περιβαλλοντικών και εθελοντικών οργανώσεων.

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει μείζονα ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και του πολιτικού σκηνικού, η οποία θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Όπως εκτιμά, «οι εθνικές εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν για πολύ είτε το θέλει ο κ. Καραμανλής είτε όχι», και θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, όριο την προεδρική εκλογή, τονίζοντας ότι η επανεκλογή του κ. Παπούλια θα ήταν καλύτερο να γίνει από μια Βουλή "με νωπή λαϊκή εντολή".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο λογαριασμός της θητείας του κ. Καραμανλή είναι ιδιαίτερα οδυνηρός για την Ελλάδα και τους Έλληνες». Ως εκ τούτου θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές «καθίστανται υποχρεωτικά δημοψήφισμα», για την απόρριψη αυτής της πορείας της χώρας.

Απαντώντας στα περί «λαϊκισμού και ανευθυνότητας» που του καταλογίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι ανευθυνότητα είναι να μη τηρείς τις υποσχέσεις σου και χαρακτήρισε υποκριτική σημαία το "σεμνά και ταπεινά" του κ. Καραμανλή.

Σε ερώτηση τί εννοεί με τη φράση «δεν χρωστάω σε κανένα», ο κ. Παπανδρέου εξηγεί ότι αυτό σημαίνει ότι θέτει το δημόσιο συμφέρον υπεράνω όλων και τονίζει ότι ο ίδιος μπορεί να το κάνει, διότι δεν εξαρτάται από κανέναν -ενώ καταλογίζει στον κ. Καραμανλή ότι «συμπεριφέρεται ως όμηρος συμφερόντων και ανομιών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται και στην αποχή, επισημαίνοντας ότι κάποιοι την ενισχύουν.

Ο Γ. Παπανδρέου κάνει αναφορά και στις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, στις δημοσκοπήσεις, στο Μάαστριχτ, στους αγρότες, στους μετανάστες και βεβαίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι πρέπει "να ξαναπιάσουμε από την αρχή το νήμα που εγκαταλείφθηκε το 2004".

Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Βασίλη Μούρτη έχει ως εξής:

ΕΡ: Έχετε αναγάγει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση. Αυτή η επιλογή σας ανταποκρίνεται στο βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών ή στη "βουλιμία" σας για εξουσία, όπως σας κατηγορεί η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά;

ΑΠ: Tο πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν επιδιώκεις να κυβερνήσεις - όπως κάνει κάθε κόμμα - αλλά πως διαχειρίζεσαι την εξουσία.

Η ΝΔ κρύβεται και προσπαθεί να κρύψει την πλήρη της αποτυχία στην διακυβέρνηση της χώρας.

Αποτυχία επιζήμια για τη χώρα λόγω της πελατειακής διαχείρισης της εξουσίας και του πλούτου του ελληνικού λαού.

Διακυβέρνηση με αλαζονική περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών, υπονόμευση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, διαφάνειας, αίσθησης δικαίου και ανθρωπιάς για τους πιο αδύναμους.

Είναι η ΝΔ που γαντζώνεται σήμερα στην εξουσία καθώς δεν διστάζει να προβαίνει σε πρωτοφανείς εκτροπές, να πληγώνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας και να χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να συγκαλύψει τις ανομίες των οποίων είναι όμηρος.

Αντί απολογισμού στον ελληνικό λαό σκανδαλογεί λίγες μέρες προ των εκλογών.

Από την απογραφή έως την παραγραφή, ο λογαριασμός της θητείας του κ. Καραμανλή είναι ιδιαίτερα οδυνηρός για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Οι Ευρωεκλογές καθίστανται υποχρεωτικά δημοψήφισμα απόρριψης αυτής της πορείας της χώρας μας.

Πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα της ελπίδας.

Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα.

Δεν ζητώ να αλλάξει το κόμμα στην κυβέρνηση αλλά να αλλάξει πολιτική για τον τόπο.

Εγώ προσωπικά, εμείς στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε.

Με τη συμπαράσταση και ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών.

ΕΡ: Την Κυριακή ψηφίζουμε. Ψηφίζουμε για να επιλέξουμε μεταξύ "σοσιαλισμού και βαρβαρότητας" ή μεταξύ "λαϊκισμού και υπευθυνότητας"; Μήπως με τέτοιου είδους συνθήματα παραμένει η σύγχυση στους ψηφοφόρους και δεν βοηθούνται να επιλέξουν με "καθαρό" μυαλό;

ΑΠ: Ανευθυνότητα είναι να έχεις υποσχεθεί την επανίδρυση του κράτους και το κράτος να διαλύεται από την αναξιοκρατία, τις "γαλάζιες συνεντεύξεις", την επέλαση των κουμπάρων, τις χειρότερες μορφές κομματισμού.

Είναι να έχεις υποσχεθεί "μηδενική ανοχή στη διαφθορά", να κάνεις υποκριτική σημαία σου το "σεμνά και ταπεινά" και η Ελλάδα να βουλιάζει υπό το βάρος πρωτοφανών σκανδάλων που προσπαθείς με κάθε τρόπο να συγκαλύψεις.

Είναι να έχεις υποσχεθεί το 5% του ΑΕΠ για την παιδεία και στη συνέχεια να μειώνεις κάθε χρόνο τους πόρους για την παιδεία.

Είναι να έχεις υποσχεθεί τη μείωση των σπαταλών στο δημόσιο κατά 10 δις ευρώ το χρόνο και να έχεις αυξήσει το χρέος των Ελλήνων κατά 80 δις ευρώ, ενώ τα ταμεία του κράτους έχουν αδειάσει από την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη, την αδιαφάνεια.

Είναι να δεσμεύεσαι πως δεν θα βάλεις νέους φόρους και να αναιρείς την υπόσχεση αυτή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ανευθυνότητα και λαϊκισμός είναι να μην παραδέχεσαι τίποτε από όλα αυτά και να κατηγορείς τους επικριτές σου για ανευθυνότητα και λαϊκισμό.

Εμείς θέσαμε ένα καθαρό δίλημμα στους Έλληνες πολίτες.

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο ή αλλάζουμε πορεία; Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε;

Επιβραβεύουμε τις νεοσυντηρητικές πολιτικές που μας οδηγούν κάθε μέρα πιο κοντά στη βαρβαρότητα ή επιλέγουμε προοδευτικές λύσεις, λύσεις που βάζουν στο επίκεντρο τον πολίτη, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την πράσινη ανάπτυξη;

Παρά την προσπάθεια συσκότισης της ΝΔ, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών.

ΕΡ: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να πάρει νέα και σκληρά φορολογικά μέτρα από την επομένη των ευρωεκλογών και ζητάτε από τον κ. Καραμανλή να τοποθετηθεί δημόσια και ανοιχτά, όπως λέτε, στο θέμα αυτό. Αν όλα εξελιχθούν όπως επιθυμείτε, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να τα χειριστείτε εσείς. Πως θα τα αντιμετωπίσετε; Δεν θα πάρετε σκληρά μέτρα;

ΑΠ: Η ΝΔ έλαβε σκληρά μέτρα κατά των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης. Ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι επι ΝΔ οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Εμείς θα λάβουμε μέτρα δίκαια, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση.

Για ένα ευνομούμενο κράτος που αναδιανέμει δίκαια τον πλούτο, που θα φορολογεί τον πλούτο εκεί που υπάρχει, που καταπολεμά τον παρασιτισμό και την αδιαφάνεια που αδειάζουν τα κρατικά ταμεία.

Η φορολόγηση των διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων ως ατομικό εισόδημα και η παράλληλη μείωση της φορολογίας στα κέρδη που επανεπενδύονται είναι επώδυνο μέτρο για τους μεγαλομετόχους, για τους μερισματούχους που δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους, αλλά είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φορολογικής ασυλίας μέσω off-shore εταιρειών, της εισφοροδιαφυγής που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη είναι επώδυνη για όσους τρέφονται από τον παρασιτισμό αλλά είναι δίκαιη για το κοινωνικό σύνολο.

Η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επανακαθιέρωση ενός προοδευτικού φόρου στη μεγάλη ιδιοκτησία είναι επώδυνο μέτρο για τους λίγους μεγαλοϊδιοκτήτες αλλά ευεργετικό για τους πολλούς μικροϊδιοκτήτες.

Η καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς είναι επώδυνη για το κομματικό κράτος που γιγάντωσε η ΝΔ ενώ η καθιέρωση κανόνων διαφάνειας παντού θίγει όσους η αδιαφάνεια βοηθά να απομυζούν τα κρατικά ταμεία.

Στην οικονομία και στην πολιτική υπάρχουν πάντα επιλογές. Εμείς έχουμε, εγώ έχω την βούληση να συγκρουστώ και να αλλάξουμε αντιλήψεις πελατειακές.

Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τις δικές μας επιλογές με αυτές της ΝΔ.

ΕΡ: Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι μηδενίζετε τα πάντα, στερείστε θέσεων, τάζετε τα πάντα στους πάντες και ποτέ δεν έχετε κάνει εποικοδομητικές προτάσεις για οτιδήποτε. Λέει αλήθειες η κυβέρνηση;

ΑΠ: H κυβέρνηση πολύ θα ήθελε μια αντιπολίτευση εν υπνώσει και μια κοινωνία παραιτημένη μπροστά στα προβλήματα.

Είναι η μόνη της ελπίδα μπροστά στα αδιέξοδά της. Δεν της κάνουμε καμμία χάρη. Εχει τεράστιες ευθύνες για την τραγική κατάσταση και εικόνα της χώρας μας. Τα οικονομικά αδιέξοδα, τους προϋπολογισμούς του κράτους που πέφτουν έξω, τη διαφθορά παντού.

Και είμαστε περήφανοι ότι σήμερα έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα για τις 5 εθνικές προτεραιότητες.

Επεξεργασμένες θέσεις, προοδευτικές προτάσεις και λύσεις για κάθε μεγάλο θέμα.

Αυτό είναι το καθήκον μας.

Και στο καθήκον μας ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποτέ αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν είχε τόσο ολοκληρωμένες και επεξεργασμένες θέσεις για όλα τα θέματα.

Έχουμε πλήρες σχέδιο διακυβέρνησης που έχουμε παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες με πέντε εθνικούς στόχους: να ξαναδώσουμε φωνή και κύρος στην Ελλάδα διεθνώς, η δωρεάν υψηλής ποιότητας παιδεία να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα, να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος αντάξιο προηγμένης χώρας, να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας προωθώντας την πράσινη ανάπτυξη, να αναδομήσουμε το κράτος ώστε να καταστεί διαφανές και φιλικό στον πολίτη.

Δεν υποσχόμαστε τίποτε που δεν μπορούμε να κάνουμε.

Η ΝΔ είναι αυτή που στερείται οράματος ακόμα και σχεδίου ακριβώς διότι λειτουργεί πελατειακά, άγεται και φέρεται από τα μεγάλα ή μικρικομματικά συμφέροντα.

Φάνηκε καθαρά και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.

Κανένα σχέδιο για το μέλλον, καμία εμπιστοσύνη δεν ενέπνευσε ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Δεν πρόβαλε απολύτως καμία θέση για την Ευρώπη, γιατί δεν θέλει και δεν ξέρει να διεκδικεί.

Όσο για την κριτική περί μηδενιστικής συμπεριφοράς μας, ασκήσαμε με ευθύνη το καθήκον μας ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη και στα δύσκολα εθνικά θέματα, όπως στο ζήτημα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ., αναλάβαμε πρώτοι τις ευθύνες μας, χαράσσοντας την εθνική κόκκινη γραμμή.

Απευθύνθηκα πάντα στη ΝΔ για συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Φυσικά, δεν έλαβα ποτέ απάντηση.

Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε με προτάσεις στον διάλογο για την παιδεία - παρότι ο νέος υπουργός έσβησε τα τελευταία 5 χρόνια της ΝΔ με την φράση - όλα από μηδενική βάση.

Αποδείχθηκε στην πράξη ποιος είχε δημιουργική στάση και ποιος μηδενιστική συμπεριφορά.

ΕΡ: Σας ακούμε, τελευταία, να λέτε "δεν χρωστάω σε κανέναν". Τι εννοείτε; Τι θα μπορούσατε να χρωστάτε; Ή μήπως θέλετε να πείτε ότι κάποιοι χρωστάνε; Αν είναι έτσι ποιοι χρωστάνε και σε ποιους; Και τι σημαίνει να χρωστάει ένας πολιτικός;

ΑΠ: Πολύ απλά. Θέτω το δημόσιο συμφέρον υπεράνω φίλων, κουμπάρων, κολλητών, ισχυρών παραγόντων.

Οπως ένα δημοκρατικό κόμμα οφείλει.

Και μπορώ να το κάνω διότι δεν εξαρτώμαι από κανέναν.

Ο κ. Καραμανλής από τις κινήσεις του καταμαρτυρεί φόβο, αδυναμία και τελικά ομηρεία στις υποθέσεις που συγκάλυψε. Ζητά την λήθη, φοβάται την αλήθεια.

Δεν υπάρχει χειρότερο φαινόμενο για μια χώρα από ένα πρωθυπουργό που συμπεριφέρεται ως όμηρος συμφερόντων και ανομιών. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το πρωτοφανές γεγονός της υποκλοπής των τηλεφωνικών συνομιλιών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας το οποίο έκρυβε η κυβέρνηση επί ένα χρόνο και για το οποίο δεν αποδόθηκε ευθύνη σε κανένα; Τα δομημένα ομόλογα για τα οποία και πάλι δεν αποδόθηκε η ευθύνη σε κανένα πολιτικό πρόσωπο και που θα είχαν τώρα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία σε χρεοκοπία αν το ΠΑΣΟΚ δεν έδινε μάχη για την υπόθεση αυτή; Την υπόθεση Siemens για την οποία η ΝΔ αρνήθηκε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής 3 φορές και που σέρνεται εδώ και χρόνια ενώ οι βασικοί ύποπτοι και μάρτυρες δραπετεύουν ανενόχλητοι στο εξωτερικό; Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που κατά τον κ. Καραμανλή στήθηκε από δύο μοναχούς και ένα αόρατο δίκτυ δημοσίων υπαλλήλων που υπέκλεψαν σε αστραπιαίους χρόνους τις υπογραφές τόσων υπουργών;

Σε όλες αυτές τις υποθέσεις, η στάση της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή προσωπικά ήταν η εμμονή στην άρνηση του σκανδάλου σε πρώτη φάση και η συγκάλυψη με κάθε τρόπο στη συνέχεια ώστε να μην μαθευτεί η αλήθεια, να μην αποδοθούν ευθύνες. Τα συμπεράσματα τα βγάζουν οι Έλληνες πολίτες εκ του αποτελέσματος.

Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να γυρίσω σελίδα. Κανένας δεν μας κρατά σε ομηρία γιατί είμαστε πεπεισμένοι πως η καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας είναι εθνική υπόθεση, είναι όρος εθνικής επιβίωσης. Θα συγκρουστούμε με κάθε μεγάλο και μικρό συμφέρον μέχρι να νιώσουν οι Έλληνες πολίτες πως ζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος, σε ένα κράτος που υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι τις ορέξεις των όποιων εξωθεσμικών επιρροών.

ΕΡ: Πριν λίγες μέρες, στη Λάρισα, είπατε ότι κάποιοι ενισχύουν τα μικρά κόμματα και την αποχή. Ποια κόμματα εννοείτε και γιατί λέτε ότι ενισχύουν την αποχή; Η μεγάλη αποχή δεν ευνοεί το πρώτο κόμμα, το οποίο, όπως λέτε, είναι το δικό σας κόμμα;

ΑΠ: Η αποχή ευνοεί την απάθεια, την μοιρολατρία, την παραίτηση. Δεν είναι θέμα κομματικών ποσοστών. Είναι θέμα μιας αντίληψης που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν και που εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε.

Το "δεν γίνεται τίποτα", "δεν αλλάζει τίποτα", "όλοι ίδιοι είναι".

Εμείς θέλουμε τον πολίτη ενεργό διότι είναι ο μοναδικός μας σύμμαχος.

Θέλουμε να ψηφίσει, ακόμη και αν δεν μας ψηφίσει, διότι δεν θέλουμε να αφήνει την τύχη του στα χέρια άλλων.

Διότι οι μεγάλες τομές και αλλαγές που απαιτούνται στην κοινωνία μας χρειάζονται ενεργούς πολίτες που θα πουν τη γνώμη τους, θα συνδιαμορφώσουν τις αλλαγές, θα συμμετέχουν στα κοινά.

ΕΡ: Από αυτές τις εκλογές θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων μέχρι και δύο μέρες πριν τις εκλογές. Με δεδομένο ότι υπάρχει, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ μια καχυποψία σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τις σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετούν, φοβάστε ότι μπορεί να υπάρξουν αθέμιτες πρακτικές, να αποτελέσει πειρασμό για κάποιους, όπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματός σας;

ΑΠ: Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων και γνωρίζουμε όλοι πως οι πειρασμοί είναι υπαρκτοί. Υπενθυμίσαμε σε όλους την αυτονόητη υποχρέωσή τους να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους. Δεν φοβόμαστε τίποτα διότι έχει πια φτάσει η ώρα της κάλπης, η ώρα που θα μιλήσουν οι Έλληνες πολίτες.

ΕΡ: Στην υπόθεση της Siemens είχαμε σημαντικές εξελίξεις, με την "απόδραση" δύο υπόπτων, την προφυλάκιση άλλων δύο και την εμπλοκή της ΜΑΥΟ, η οποία φέρεται ότι ανήκει στην οικογένεια Μητσοτάκη. Θεωρείται ότι όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και με το κλείσιμο της Βουλής ή ότι πρόκειται για σχέδιο της κυβέρνησης, όπως είπε ο Απόστολος Κακλαμάνης;

ΑΠ: Υποθέσεις που ταλαιπωρούν τον τόπο εδώ και 2, 3 ή και 4 χρόνια παραγράφτηκαν χωρίς να διερευνηθούν από την Βουλή των Ελλήνων.

Δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη της σπουδής της Κυβέρνησης γύρω από τις υποθέσεις αυτές.

Εμείς ζητήσαμε να λάμψει όλη η αλήθεια, να αποδοθεί κάθε ευθύνη στους υπαίτιους, ακόμη και αν κάποιοι ανήκουν στο δικό μας χώρο.

Προσωπικά κάλεσα στη Βουλή τον κ. Καραμανλή να καθαρίσουμε από κοινού την υπόθεση αυτή. Ώστε ο Ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια και να πάψουν να υπάρχουν σκιές επί δικαίων και αδίκων.

Ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε για άλλη μια φορά.

Η ΝΔ αρνήθηκε κατ΄επανάληψη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, ενώ μετά τη διάλυσή της που οδήγησε σε οριστική παραγραφή των όποιων αδικημάτων πολιτικών προσώπων, οι βασικοί ύποπτοι και μάρτυρες αφέθηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ο καθένας μας βγάζει τα συμπεράσματά του.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι θετικό για σας και θα αποτελέσει πρόκριμα για πρόωρες εθνικές εκλογές. Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Καραμανλής θα πάει σε εκλογές αν πρόκειται να τις χάσει; Κι αν δεν πάει, εσείς είσαστε αποφασισμένος να τις προκαλέσετε με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Αν προκαλέσετε εκλογές, πως θα ψηφίσετε τον Κάρολο Παπούλια, όπως έχετε πει;

ΑΠ: Οι εκλογές δεν μπορούν να καθυστερήσουν για πολύ ακόμη, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο κ. Καραμανλής. Από τη μία η χώρα έχει μπει σε μια καθολική κρίση που θίγει τους θεσμούς, το πολιτικό σύστημα, την οικονομία, την ασφάλεια, το κοινωνικό κράτος έως και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Και η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση αξιόπιστη, με εντολή νωπή από τον ελληνικό λαό.

Σε μια δημοκρατία, τη λύση στα μεγάλα αδιέξοδα τη δίνουν οι πολίτες με τη ψήφο τους.

Η στάση μας στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι στάση ευθύνης.

Σεβόμαστε τόσο το αξίωμα όσο και τον κ. Παπούλια που το τιμά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλώσαμε πως είμαστε έτοιμοι να υπερψηφίσουμε την επανεκλογή του, αν ο ίδιος το επιθυμεί.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από ένα κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή.

ΕΡ: Έχετε πει πολλές φορές ότι ως πρωθυπουργός θα αλλάξετε το πολιτικό σύστημα. Θέλετε να πείτε ότι θα ανατρέψετε το σύστημα που θα σας αναδείξει, όπως θα έλεγε και ο Μαχάτμα Γκάντι;

ΑΠ: Θα με αναδείξει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού - σε πείσμα του συστήματος που υπονοείτε.

Δεν με ενδιαφέρει να καταλάβω άλλο ένα αξίωμα. Θέλω να αλλάξω τα πράγματα στη χώρα μας.

Θέλω να απαλλαγεί η χώρα μου από χρόνιες παθογένειες αδιαφάνειας, υπόγειων επιρροών, πελατειακής λειτουργίας, αναξιοκρατίας, κομματισμού.

Αυτά είναι που μας κρατάνε πίσω, που παράγουν ανισότητες, που μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας, που μας εμποδίζουν να αναπτυχθούμε.

Όραμά μου είναι ένα σύγχρονο ευνομούμενο κράτος που σέβεται τους πολίτες και προτάσσει τα δικαιώματά τους.

Όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική τους θέση, την ισχύ τους, την κομματική τους ένταξη, το φύλο τους, τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι δέσμευσή μου.

ΕΡ: Υποστηρίζετε τη δημιουργία ενός Συμφώνου Απασχόλησης δίπλα στη συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία θα παραμείνει ως έχει. Πραγματικά πιστεύετε ότι το Μάαστριχτ πρέπει να παραμείνει το Ευαγγέλιο της ΕΕ, ή λόγοι τακτικής σας οδήγησαν σε αυτή τη θέση;

ΑΠ: Ζητάμε ένα Σύμφωνο Απασχόλησης έτσι ώστε να δώσουμε σάρκα και οστά σε μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη για τους πολίτες. Ζητάμε όμως ταυτόχρονα και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίζονται ως ελλείμματα και σπατάλες οι επενδύσεις στην παιδεία και την έρευνα, στο κοινωνικό κράτος, στην πράσινη ανάπτυξη. Οι επενδύσεις αυτές είναι μακροπρόθεσμα ωφέλιμες για την κοινωνία, βελτιώνουν την ευημερία, προάγουν την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, δεν μπορεί σε ώρα κρίσης να προτάσσεται δογματικά η δημοσιονομική εξυγίανση σε βάρος της ανάπτυξης. Η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να γίνει με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις και κυρίως με κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο αν στοχεύσουμε πρώτα στην αναθέρμανση της οικονομίας και στην επιστροφή της ανάπτυξης.

ΕΡ: Οι αγρότες έχουν μεγάλο μερίδιο στη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Στη συνέχεια το κόμμα σας μάλλον τους εγκατέλειψε με αποτέλεσμα να στραφούν στη ΝΔ. Τώρα, προβάλει ο κίνδυνος της αναθεώρησης της ΚΑΠ επί το δυσμενέστερο για τον Έλληνα αγρότη. Τι θα κάνετε; Θα τον εγκαταλείψετε για μια ακόμα φορά ή σταθείτε στο πλευρό του και πως;

ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ έχει ακατάλυτους δεσμούς με τον κόσμο της υπαίθρου. Η ιστορία μας είναι συνδεδεμένη με αγώνες για την περιφερειακή ανάπτυξη, την αποκέντρωση, τη βελτίωση της θέσης των αγροτών. Θέλουμε μια αποκεντρωμένη Ελλάδα, με ζωντανές και ισχυρές περιφέρειες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να φροντίσουμε για τον κόσμο της αγροτιάς. Έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε και μπορούμε να δίνουμε μάχες στην ΕΕ και να τις κερδίζουμε υπέρ των συμφερόντων της χώρας.

Έχουμε δεσμευτεί πως θα στηρίξουμε το εισόδημα των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Θα αγωνιστούμε στην ΕΕ για τη διατήρηση του Κοινοτικού χαρακτήρα και την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ στη μετά το 2013 περίοδο και την αποτροπή της μερικής ή ολικής επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ. Θα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους κοινοτικούς πόρους για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, της διατροφικής ασφάλειας, καθώς και την ορθολογιστική διαχείριση των υδάτων. Κυρίως όμως, θα δώσουμε νέα προοπτική στην αγροτική παραγωγή με την πράσινη ανάπτυξη και τη στήριξη της παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και αξίας, που θα έχουν ταυτότητα στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

ΕΡ: Το μεταναστευτικό τείνει να γίνει το πιο εκρηκτικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Τεράστιος αριθμός (λαθρο)μεταναστών, περιοχές που δεν μπορείς να πλησιάσεις, εκδηλώσεις ρατσισμού, άνθηση ακροδεξιών αντιλήψεων κλπ. Πως θα λύσετε το πρόβλημα. Μπορεί η λύση να είναι η ποσόστωση;

ΑΠ: Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση αυτή απουσιάζει στο θέμα της μετανάστευσης και έχει δημιουργήσει εν δυνάμει μια πυριτιδοαποθήκη κοινωνικών εκρήξεων στα νησιά και τις πόλεις μας. Η χώρα χρειάζεται μια μεταναστευτική πολιτική με τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτον, να εντάξουμε αποτελεσματικά τους νόμιμους μετανάστες στην κοινωνία μας. Να αισθανθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους αξιοπρέπεια και σεβασμό. Πως η διαμονή τους στη χώρα μας σημαίνει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μια τέτοια πολιτική θα σταματήσει την γκετοποίηση και την πόλωση στις κοινωνίες μας.

Δεύτερον, καλύτερη αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στα σύνορά μας -αλλά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα- με εφαρμογή και ενίσχυση -όπως έκανα ως Υπουργός Εξωτερικών- των διασυνοριακών συμφωνιών μας, συνεργασίες για την αποτροπή του δουλεμπορίου και την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών.

Τρίτον, είμαστε πύλη εισόδου λαθρομεταναστών για το σύνολο της ΕΕ. Απαιτείται λοιπόν να διεκδικήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της λαθρομετανάστευσης η οποία να στηρίζει τη οποία να κάνει πράξη τις αρχές της αλληλεγγύης και να στηρίζει τη χώρα μας στην προσπάθειά της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

ΕΡ: Αυτές τις μέρες κι ενώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με διάφορα σοβαρά ή μη θέματα, παρατηρείται μια ένταση στην Κύπρο, γύρω από την εκμετάλλευση των πετρελαίων, με την Τουρκία να εκτοξεύει απειλές. Το θέμα δεν απασχολεί τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ σοβαρό. Πιστεύετε ότι αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί στη διαμόρφωση της ελληνικής θέσης τον Δεκέμβριο, όταν θα κρίνεται η Τουρκία; Και ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας με βάση τη μέχρι τώρα στάση της Τουρκίας απέναντι στις υποχρεώσεις της;

ΑΠ: Η αδράνεια της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, η απόσυρση της χώρας μας από το διεθνές προσκήνιο, η παθητική διπλωματία των τελευταίων ετών, η εξασθένιση της διεθνούς θέσης της χώρας, η εγκατάλειψη του Ελσίνκι και η σπουδή της ΝΔ να απεμπολήσει προκαταβολικά το όποιο δικαίωμα βέτο εκλαμβάνεται από την άλλη πλευρά ως αδυναμία με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των θέσεων και την εμφάνιση πιο προκλητικών συμπεριφορών.

Οφείλουμε να υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία πως η βούληση για ειρηνική συνύπαρξη πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα και από την άλλη πλευρά και πως η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία προϋποθέτει πράξεις εκ μέρους της Τουρκίας που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της για σχέσεις καλής γειτονίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πέτυχει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία με μια πολιτική συνεχών πρωτοβουλιών που έδιναν στη χώρα μας στρατηγικό πλεονέκτημα. Δυστυχώς, και στο θέμα αυτό θα πρέπει να ξαναπιάσουμε από την αρχή το νήμα που εγκαταλείφθηκε το 2004.

ΕΡ: Πόσες πιθανότητες δίνετε στο ενδεχόμενο να έρθετε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές της Κυριακής; Κι αν έρθετε πρώτο κόμμα και με διαφορά, ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση την επομένη, αν όχι και το ίδιο το βράδυ των εκλογών;

ΑΠ: Ο πήχης για μας είναι ένας και μοναδικός: η νίκη στις Ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει άλλο σενάριο. Τα σωρευμένα προβλήματα και αδιέξοδα θέτουν ήδη εκ των πραγμάτων θέμα εκλογών στη χώρα. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και προκειμένου να ανακόψουμε ένα κατήφορο που συνεχίζεται, θέσαμε εδώ και καιρό θέμα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει μια μείζονα ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων και του πολιτικού σκηνικού. Θα επιταχύνει τις εξελίξεις και θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για μια άμεση αλλαγή πορείας της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή