Οδηγία ΕΣΡ για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου

Τρίτη, 19 Μαΐου 2009 16:43
UPD:16:51
A- A A+

Οδηγία για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Σύμφωνα με την οδηγία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κατά τη μετάδοση των πάσης φύσεως ενημερωτικών και ειδησεογραφικών τους εκπομπών, σχετικών με τις ευρωεκλογές, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας, αμεροληψίας και αναλογικής ισότητας κατά την παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων.

Πρέπει να τηρούν την αναλογία κατανομής του χρόνου διαφημίσεων και την υποχρέωση διάθεσης του ενός τρίτου του χρόνου των δελτίων ειδήσεων στην προεκλογική εκστρατεία.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι από τα μεσάνυκτα της 5ης Ιουνίου μέχρι τις επτά το απόγευμα της 7ης Ιουνίου δεν επιτρέπεται η μετάδοση πολιτικών διαφημιστικών μηνυμάτων, συγκεντρώσεων, πολιτικών εκδηλώσεων, εκπομπών προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατά τη μετάδοση των πολιτικών διαφημίσεων πρέπει να τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας της νομοθεσίας. Επίσης, οι πολιτικές διαφημίσεις πρέπει να διαχωρίζονται σαφώς από το υπόλοιπο πρόγραμμα και τις υπόλοιπες διαφημίσεις.

Ακόμα, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διακόπτεται η μετάδοση εκπομπών, που υπεύθυνος παραγωγής ή παρουσίασης είναι υποψήφιος στην εκλογική αναμέτρηση.

Ειδικότερα όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις η οδηγία αναφέρει ότι πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις του νόμου που αφορούν τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης (νόμος 3603/2007). Αναφέρεται ακόμη ότι από τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου μέχρι και τις 7 μμ της 7ης Ιουνίου δεν επιτρέπεται μετάδοση δημοσκόπησης ή αποτελέσματος δημοσκόπησης, ή σχολιασμός αυτής.

Χθες εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συμβουλίου με το Σπύρο Ζαβιτσιάνο, πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και διαχειριστή της "Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων", κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των δημοσκοπήσεων στη διάρκεια της προεκλογικής περιούδου. Εκ μέρους του ΕΣΡ τέθηκε το ζήτημα ότι "στην κοινή γνώμη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων".

Η οδηγία αναφέρεται επίσης και στην υποχρέωση ενημέρωσης του ΕΣΡ τόσο από τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, όσο και από τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, τους ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και την ΕΡΤ ΑΕ σχετικά με τις ειδικές προεκλογικές εκπομπές.

Τέλος, στην οδηγία επισημαίνεται ότι το ΕΣΡ δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες που αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας ή της οδηγίας, καθώς και ότι το Συμβούλιο επεξεργάζεται τα κάθε είδους στοιχεία που του αποστέλλονται αναφορικά με την προεκλογική περίοδο, για την τήρηση των διατάξεων της οδηγίας και σε περίπτωση παραβίασης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της πολιτικής πολυφωνίας για την περίοδο 11 έως 17 Μαΐου (περιλαμβάνεται στην προεκλογική περίοδο) και σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιω. Λασκαρίδη, υπάρχει πρόβλημα από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, σε ό,τι αφορά την τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας, ενόψει των ευρωεκλογών.

Το ΕΣΡ απέστειλε σε όλους τους σταθμούς επιστολή, με την οποία τους εφιστά την προσοχή ότι αν δεν συμμορφωθούν στις οδηγίες του, θα υπάρξουν κυρώσεις.

Ειδικότερα, η εικόνα είχε ως εξής:

Alpha: ΝΔ-Κυβέρνηση 35,6%, ΠΑΣΟΚ 28,6%, ΚΚΕ 15,3%, ΣΥΡΙΖΑ 11,5% και ΛΑΟΣ 9,1%

Alter: ΝΔ-Κυβέρνηση 30,1%, ΠΑΣΟΚ 49,8%, ΚΚΕ 4,3%, ΣΥΡΙΖΑ 4,2% και ΛΑΟΣ 11,6%

Antenna: ΝΔ-Κυβέρνηση 27,4%, ΠΑΣΟΚ 56,2%, ΚΚΕ 5,8%, ΣΥΡΙΖΑ 4,4% και ΛΑΟΣ 6,2%

Mega: ΝΔ-Κυβέρνηση 42,6%, ΠΑΣΟΚ 46,3%, ΚΚΕ 4,5%, ΣΥΡΙΖΑ 2,8% και ΛΑΟΣ 3,7%

ΝΕΤ: ΝΔ-Κυβέρνηση 50,3%, ΠΑΣΟΚ 25,6%, ΚΚΕ 10,5%, ΣΥΡΙΖΑ 9,3% και ΛΑΟΣ 4,3%

Σκάι: ΝΔ-Κυβέρνηση 34,6%, ΠΑΣΟΚ 35,9%, ΚΚΕ 13,6%, ΣΥΡΙΖΑ 11,7% και ΛΑΟΣ 4,2%

Star: ΝΔ-Κυβέρνηση 46,1%, ΠΑΣΟΚ 36,7%, ΚΚΕ 7,5%, ΣΥΡΙΖΑ 4,7% και ΛΑΟΣ 5%

TV Μακεδονία: ΝΔ-Κυβέρνηση 29,2%, ΠΑΣΟΚ 39,9%, ΚΚΕ 9,2%, ΣΥΡΙΖΑ 11,7% και ΛΑΟΣ 10%

Με αφορμή τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΕΣΡ σχετικά με την προβολή των προεκλογικών δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως επιβεβαιώνεται η ανισότιμη προβολή και αντιμετώπισή τους.

«Η τακτική αυτή παραβιάζει ακόμα και αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί στη διακομματική επιτροπή και συνιστά μια αντιδημοκρατική πρακτική. Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η μεταχείριση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων συνδυασμών που δεν εκπροσωπούνται σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο», σημειώνεται.

«Θεωρούμε επιβεβλημένο το Ε.Σ.Ρ ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή να πιέσει για την εφαρμογή, τουλάχιστον, του πλαισίου της διακομματικής επιτροπής.

Έχουμε βαθιά την πεποίθηση πως οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη τους στην προσπάθεια συγκεκριμένων μέσων και συμφερόντων να περισώσουν τον καταρρέοντα δικομματισμό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτεινόμενα για εσάς