Καραμανλής: Η Ε.Ε. βάση για το νέο ελληνικό όραμα

Η διακήρυξη της ΝΔ για τις ευρωεκλογές
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004 15:30
UPD:16:13

A- A A+

ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ και τους στόχους της ΝΔ για το ποια Ευρώπη θέλει, ποια θέση της Ελλάδας επιδιώκει, τι σημαίνει για κάθε πολίτη η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, που απηύθυνε και χαιρετισμό.

Ο κ. Μαρτένς σημείωσε πως χρειάζεται πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση και προϋπόθεση γι αυτό είναι ένα πιο ισχυρό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με αυξημένη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είπε έχει το όραμα για μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2010 και ο Κώστας Καραμανλής έχει το όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα μέχρι το 2010.

Ο κ. Καραμανλής παρουσιάζοντας την διακήρυξη του κόμματός του για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι η εκλογή των αντιπροσώπων μας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπόθεση που αφορά άμεσα κάθε πολίτη. «Οι εκλογές της 13ης Ιουνίου έχουν ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό χαρακτήρα. Και αυτό πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένο. Αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Αφορούν όμως και κάθε έναν από εμάς. Αφορούν άμεσα την καθημερινότητα μας».

Επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι το κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό ελληνικό κόμμα, καθώς «πάλεψε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και επένδυσε σ' αυτόν». Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει τη χώρα μας στην Ε.Ε.

Υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. είναι σήμερα η βάση για την πραγματοποίηση του νέου ελληνικού οράματος. «Και στη βάση αυτή η ΝΔ αγωνίζεται με συνέπεια, κοινωνική ευθύνη και διορατικότητα. Μέσα από τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η παράταξή μας έχει την ικανότητα να προωθεί, με περισσότερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, τα ελληνικά δίκαια, τα ελληνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών...

Η τελευταία διεύρυνση της Ενωσης διαμορφώνει ένα νέο σκηνικό: Πιο σύνθετο, πιο ανταγωνιστικό, αλλά και πιο ελπιδοφόρο. Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη μιας συντονισμένης προσπάθειας για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να συνεχιστεί αρμονικά η οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης. Σ' αυτή την προσπάθεια, η ΝΔ θα είναι ανυποχώρητη. Είναι προσπάθεια που αφορά, τόσο την πορεία της Ένωσης, όσο και τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των πολιτών.

Ιδιαίτερα αυξημένη σημασία αποδίδουμε στις πολιτικές που ρυθμίζουν τα ζητήματα της καθημερινότητας».

Για μία Ευρώπη των πολιτών

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της ΝΔ για μία Ευρώπη προσιτή στον πολίτη:

- Θέλουμε μια Ευρώπη που οικοδομείται σταθερά στις κοινές αρχές και τις πανανθρώπινες αξίες: Τις αρχές και τις αξίες της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της αλληλεγγύης, του χριστιανικού ανθρωπισμού.

- Θέλουμε μία Ευρώπη με ισχυρές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο, που να σέβεται όμως και να προωθεί την εθνική πολυμορφία.

- Θέλουμε μία Ευρώπη πολιτικά ισχυρή.

- Εργαζόμαστε για την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος των εθνικών κοινοβουλίων.

- Επιθυμούμε την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που όμως, θα συγκροτείται από ισότιμους Επιτρόπους, από όλα τα κράτη μέλη.

- Θέλουμε μια ομόσπονδη Ευρώπη, που θέτει τον πολίτη και τις ανάγκες του στο κέντρο κάθε πολιτικής δράσης. Πιστεύουμε στην ομοσπονδιακή μετεξέλιξή της. Στηρίζουμε τις ρυθμίσεις που αφορούν τη διαφάνεια και την ισορροπία των ευρωπαϊκών θεσμών, που διασφαλίζουν την αρχή της ισοτιμίας όλων των μελών.

- Θέλουμε μία Ευρώπη με ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή. Μία Ευρώπη που συμβάλλει στη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Που μιλά με μία φωνή, ώστε να επηρεάζει ενεργητικά τις παγκόσμιες εξελίξεις. Που δεν ορθώνει νέα τείχη, αλλά κτίζει καινούριες γέφυρες στον Κόσμο. Που ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο τις δημοκρατικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις των γειτόνων της. Που ικανοποιεί τους πολίτες της, εμπνέει τους γείτονές της και αποτελεί υπόδειγμα για τις τρίτες χώρες.

- Θέλουμε μια Ευρώπη ασφαλή για όλους. Να είναι εντελώς αδιανόητες, σε όλη την έκτασή της, η βία και η απειλή χρήσης βίας. Να μπορεί να προστατεύει τα σύνορά της από κάθε είδους επιβουλές. Να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της τη δυνατότητα να ζουν και να δημιουργούν σε έναν τόπο σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης.

- Θέλουμε μία Ευρώπη που κινείται με τόλμη και διορατικότητα προς την κατεύθυνση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Αγωνιζόμαστε για τη δυναμική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να δημιουργεί συνεχώς νέες, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Να υπάρχει ταχύτερη ανάπτυξη και πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική για τους οικονομικά ασθενέστερους.

- Θέλουμε μία Ευρώπη για όλους τους πολίτες. Μια Ευρώπη που δίνει έμφαση στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Που διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της. Που εγγυάται την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Που εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής για τους ηλικιωμένους. Που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Που προχωρά με σεβασμό στον άνθρωπο».

Ασκησε κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι χάθηκε χρόνος, και τεράστιοι κοινοτικοί πόροι. «Δεν υπήρξε σχέδιο και όραμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Δεν υπήρξε μακρόπνοη ολοκληρωμένη στρατηγική για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών. Δεν υποστηρίχθηκαν άλλες δραστηριότητες, όπως ο αγροτουρισμός, η οικοτεχνία, η βιοτεχνία η μεταποίηση και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων». Μίλησε για αποθαρρυντική απορρόφηση πόρων από το Γ' ΚΠΣ (22,5%), ενώ είπε ότι από το Β' ΚΠΣ χάθηκαν οριστικά 550 εκατομμύρια ευρώ.

Υπογράμμισε ότι γνώμονας της πολιτικής της ΝΔ είναι ο άνθρωπος, αναφέρθηκε στο στόχο για πραγματική σύγκλιση της χώρας, για να μην υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες», και ανέλυσε τις επιδιώξεις του κόμματός του:

Eντεκα στόχοι για μία καλύτερη ποιότητα ζωής

«1ον: Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η κοινοτική συνδρομή να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της Περιφέρειας. Να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της ανεργίας και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες και περισσότερες ευκαιρίες για τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους. Να υπάρξει σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών, που εμφανίζουν ακόμη καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους κοινοτικούς πόρους για την ανάπτυξή των περιφερειών αυτών από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2007-2013). Επιδιώκουμε παράλληλα μία ιδιαίτερη μεταχείριση για τα νησιά και τις ορεινές περιοχές της Χώρας μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της γεωγραφικής ιδιαιτερότητάς τους.

2ον: Αγωνιζόμαστε για έναν ελκυστικό αγροτικό τομέα. Με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ επιδιώξαμε την ενίσχυση των νέων αγροτών και την αύξηση των δαπανών για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Διαπραγματευτήκαμε και κερδίσαμε τη μάχη για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, τα προϊόντα μας. Σχεδιάζουμε νέες πρωτοβουλίες, για να μπορέσει ο αγρότης να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Nα εκσυγχρονίσει την παραγωγή του και να κάνει πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα του. Υλοποιούμε ήδη ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ικανό να αλλάξει τα δεδομένα στη Γεωργία, να τονώσει την ελληνική ύπαιθρο, να ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών.

3ον: Θέτουμε ως πρώτη κοινωνική προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας. Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αξιοποιούμε σημαντικούς πόρους του Γ΄ ΚΠΣ για την κατάρτιση και την απασχόληση. Επενδύουμε στην εκπαίδευση, τη γνώση, τις νέες τεχνολογίες. Δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα. Στοχεύουμε να αλλάξουμε ρυθμούς. Να αναπτύξουμε αποτελεσματικές πολιτικές για την προσαρμογή μας στις απαιτήσεις και τα πρότυπα που θέτει η ΕΕ.

4ον: Μαζί με την Ένωση στον αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών. Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης, της είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση.

- Επιδιώκουμε, πρώτ’ απ’ όλα, την κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

- Επιμένουμε στη συγκρότηση της Κοινής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

- Υποστηρίζουμε την ιδέα ότι ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών πρέπει να καθορίζεται από τα κράτη μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

- Παίρνουμε αποφασιστική θέση στον αγώνα για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

5ον: Εφαρμόζουμε άμεσα την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Κινούμαστε με γνώμονα την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, που συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.

- Επιδιώκουμε την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

- Ενθαρρύνουμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

- Επιλέγουμε μέσα μεταφοράς φιλικά προς το περιβάλλον.

6ον: Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτή. Οι καταδίκες της Χώρας μας μετά από υγειονομικούς ελέγχους της ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζονται. Σκοπεύουμε αυτή την κατάσταση να την αλλάξουμε. Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του καταναλωτή στην ποιότητα των τροφίμων. Να ενισχύσουμε τα υγειονομικά πρότυπα και τους ελέγχους, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Να δώσουμε στον καταναλωτή μία ευρύτερη επιλογή ποιοτικών προϊόντων, σε χαμηλότερες τιμές.

7ον: Ανταγωνιστική Οικονομία στη νέα μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Η διεύρυνση της ΕΕ με την προσχώρηση 10 νέων μελών είναι ευκαιρία, αλλά και πρόκληση. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, έχει επίπτωση στη διάθεση των κοινοτικών πόρων τα επόμενα χρόνια. Όμως! Το άνοιγμα καινούργιων αγορών (με 75 εκατ. νέους καταναλωτές) δημιουργεί νέες μεγαλύτερες δυνατότητες. Εναπόκειται σ’ εμάς να αξιοποιήσουμε δυναμικά το πλεονέκτημα αυτό, επενδύοντας σε προνομιακούς για μας τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι μεταφορές. Προωθούμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική με έμφαση στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ενισχύουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, τη νέα επιχειρηματικότητα, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.

8ον: Αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη των πολιτών. Είμαστε στην εποχή της μετάβασης σε κοινωνίες πολλαπλών ευκαιριών. Πιστεύουμε στη δημιουργία μιας αμεσότερης, διαρκούς και αμφίδρομης σχέσης του πολίτη με τα όργανα της Ένωσης. Θέλουμε μια ΕΕ πιο προσιτή, πιο κατανοητή στον πολίτη.

9ον: Επιδιώκουμε την ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής ¶μυνας και Ασφάλειας.

- Επιμένουμε στη συμπερίληψη της "ρήτρας αλληλεγγύης και αμοιβαίας συνδρομής" στο νέο Σύνταγμα.

- Στηρίζουμε τη θέσπιση της ενισχυμένης συνεργασίας και στον τομέα της ¶μυνας (τη δημιουργία δηλαδή μιας "αμυντικής ευρωζώνης") από τα κράτη μέλη της Ένωσης, που το επιθυμούν.

10ον: Θέλουμε η ΕΕ να είναι μοχλός για την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, έτσι ώστε να πέσουν και τα τελευταία τείχη που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παράλληλα, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησής της να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, έτσι ώστε, επωφελούμενη η ίδια από την ευρωπαϊκή προοπτική, να προωθήσει όλες τις αλλαγές που απαιτούνται στο εσωτερικό της και να συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

11ον: Πρωταγωνιστούμε στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχέσεις της Ένωσης με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου. Επιδιώκουμε στενή συνεργασία με όλους τους γείτονές μας: σύσφιξη των οικονομικών, των εμπορικών, των διπλωματικών, των πολιτιστικών, των διακυβερνητικών σχέσεών μας. Πρωταγωνιστούμε στην αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με τους γείτονές μας και συμβάλλουμε στη συνολική βελτίωση του τοπίου γύρω από τα σύνορά της».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε «πως στο δρόμο μας για το αύριο υπάρχει μια νέα, καλύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή